Billink app
Billink app
Eerst zien, dan betalen!
Consument Zakelijk
Consument Zakelijk
Tarieven Contact
Altijd en overal inzicht van al je aankopen met de ‘Mijn Billink app’.

5 misvattingen over Billink.

29 oktober 2024 | blog | 8 min leestijd

Van Kamervragen en mediapublicaties tot online discussies. Er wordt veel gezegd over achteraf betalen en over Billink. Maar niet alles dat wordt gezegd klopt. Wij sommen de vijf voornaamste misvattingen over Billink voor je op. 

 

1. Biedt Billink een uitkomst voor mensen die even geen geld hebben?

Het is misschien wel de grootste misvatting als het om Billink gaat: achteraf betalen is er voor mensen die nu even geen geld hebben. Billink werd ruim 10 jaar geleden opgericht toen de oprichters concludeerden dat het vreemd is dat je online vooruit betaalt en vervolgens moet afwachten of de producten in goede orde geleverd worden, terwijl je in de winkel eerst het product in handen hebt en kunt beoordelen voordat je afrekent. Er gingen regelmatig verhalen in de rondte van frauduleuze webshops, zoekgeraakte pakketjes of geld dat niet direct werd terugbetaald na een retour. Billink staat voor ‘eerst zien, dan betalen’: Billink wil de onzekere periode tussen betaling en ontvangst wegnemen. Als consument hoef je pas te betalen wanneer je jouw aankoop in huis hebt en deze aan je wens voldoet, terwijl de webshop de zekerheid heeft dat Billink hen uitbetaalt. 

Zodra je jouw pakketje in huis hebt, ontvang je een betaallink van Billink. Deze dien je direct te betalen. We zijn wettelijk verplicht om je een redelijke termijn te bieden, in ons geval 14 dagen, maar hoe sneller hoe beter. Zo vergeet je ook niet te betalen. 

 

2. Baseert Billink zijn verdienmodel op mensen die hun rekening niet op tijd (kunnen) betalen?

Het antwoord is simpel: nee. Net zoals veel digitale diensten rekent Billink een commissie aan de winkel en niet aan de consument.  

Vergeet je toch een keer te betalen? Billink waarschuwt je, in totaal acht keer, via vier verschillende kanalen: e-mail, sms, per brief en natuurlijk de Billink-app zelf. Het kan zijn dat je, voordat je openstaande rekening wordt overgedragen aan een incassobureau, wettelijke incassokosten krijgt opgelegd. Dit is (tot €2.500) 15% van de aankoopsom met een minimum van €40. Dit bedrag zal nooit in één keer worden opgelegd, maar stapsgewijs worden verhoogd. De opgelegde som dekt echter niet de kosten voor Billink om openstaande bedragen te innen. Billink verdient dus niet aan mensen die niet op tijd betalen! 

Het businessmodel van Billink is ingericht op de consument die direct na ontvangst van de betaallink betaalt. Dan hoeft Billink het bedrag niet aan de webshop voor te schieten en hoeft er dus geen rente hierover te worden betaald door Billink aan zijn geldschieter en geen herinneringtraject te worden opgestart. Dit resulteert ook in een frequenter terugkerende klant, waardoor vaker commissie aan webwinkels gerekend kunnen worden.  

 

3. Kun je met Billink dure jassen, meubels en vakanties kopen?

Niet helemaal waar: voordat consumenten grote bedragen via Billink kunnen uitgeven, willen wij hen eerst goed kennen. Dus hoe vaker je Billink gebruikt, hoe beter wij kunnen inschatten of en hoe snel je dergelijke bedragen kunt betalen. Als alle seinen op groen staan, dan zul je meer met Billink kunnen uitgeven. Maar is het een van je eerste transacties, dan kun je die dure aankoop nog niet via Billink afrekenen. Daarnaast kun je geen vakanties, vliegtickets of dergelijke aankopen doen via Billink. 

 

4. Mogen minderjarigen gebruik maken van Billink?

Zoals je wellicht inmiddels door hebt, is Billink een technologiebedrijf. Dat betekent dat we continu onze dienst verbeteren. Vorig jaar hebben we, als initiatiefnemer, met alle achteraf betaalbedrijven afgesproken dat we minderjarigen geen gebruik laten maken van achteraf betalen. We noemen dat de Gedragscode BNPL. Wij deden dat eigenlijk al langer, maar daarbij keken we vooral of iemand een aankoop wel kan betalen. Ook leeftijd speelt hierin dus een belangrijke factor, tezamen met het product, de prijs en andere aspecten. 

Inmiddels hebben we onze systemen zo ingericht dat we goed kunnen inschatten hoe oud iemand is. Is er toch onduidelijkheid, dan vragen we jou om je leeftijd via iDIN te verifiëren. 

 

5. Komt Billink binnenkort ook naar de fysieke winkelstraat?

Billink is er voor iedereen die eerst een product wil zien, voelen en beoordelen, voordat er betaald moet worden. Net zoals in de winkel. Zouden we achteraf betalen in de fysieke winkel introduceren, dan is dat een vorm van financiering. Niet nodig vinden wij. 

Deel dit artikel op:

Ook Billink in je checkout?

Bekijk pakketten

Of klik hier om een offerte op te vragen. Onze sales afdeling zal dan een passend voorstel voor je opstellen en dit binnen 24 uur toesturen.

Meer weten?

Tarieven Calculator

Vul onze tarievencalculator in en ontdek hoe voordelig jij Billink aan kunt bieden! Naar Tarieven Calculator>

Integraties

Billink heeft voor vrijwel ieder platform of omgeving een integratiemogelijkheid. Naar integraties>

Pakketten

Bekijk onze pakketten en ontdek hoe voordelig jij Billink aan kunt bieden! Naar pakketten>

  • webwink
  • webshop keurmerk officeel partner